Blog: Moja Polska!

12-06-2019    08:20   |    Goedemorgen

Een weblog van Frank van Baarle. Hij is adviseur arbeidsmarkt bij Kasgroeit. Van Baarle schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Met veel belangstelling keek ik uit naar de start van de 5-delige docuserie ‘Moja Polska’. Een Pools-Nederlandse journaliste keert hierin terug naar haar moederland om te onderzoeken wat er in haar land aan de hand is. De journaliste stelt dat de Polen nationalistischer en conservatiever zijn dan ooit tevoren. De eerste aflevering start met een kort interview van Poolse medewerkers bij een fruitkwekerij in Nederland. “De Nederlanders kennen jullie niet” was de strekking.

Wie de Polen echt wil begrijpen moet een duik nemen in de geschiedenis tot aan het begin van de tweede wereldoorlog. Ik vind het soms pijnlijk om te constateren hoe weinig kennis Nederlanders hebben van geschiedenis. De geschiedenis van Polen vanaf de Tweede Wereldoorlog is zeer tragisch te noemen. Ik durf zelfs te stellen dat de Polen een groot deel van de prijs hebben betaald van onze vrijheid. Na Amerika, Canada en Engeland heeft Polen de meeste manschappen geleverd aan het geallieerde leger. Als dank werd het land cadeau gedaan aan Stalin. Een deel van Nederland is zelfs door Poolse troepen bevrijd. De generaals die hier verantwoordelijk voor waren eindigen respectievelijk als barman en fabrieksarbeider in Engeland. Poolse soldaten konden na de oorlog niet terugkeren naar hun land omdat ze als bedreiging werden gezien door de communistische marionettenregering die daar door Moskou was neergezet. Degene die dat wel deden werden stond een lange gevangenisstraf te wachten.

Mijn schoonvader heeft een kaarsenfabriek. Hij vertelde mij onlangs dat hij zich schaamde om deze aan mij te laten zien tijdens mijn eerste bezoek aan Polen. Ik kwam immers uit het rijke Nederland. Het gebrek aan eigenwaarde proef ik bij meer Polen. Dit is echter aan het veranderen. De slapende reus wordt wakker. Niet langer wordt er meer opgekeken naar het westen. De Polen worden zich steeds meer bewust van hun positie binnen Europa en zijn hun plaats op het Europese speelveld nadrukkelijker aan het opeisen. In de media en door de politiek wordt de huidige Poolse regering echter weggezet als ‘graaiers’. Er gaan immers miljarden aan Europese subsidies naar Polen maar als er om solidariteit wordt gevraagd om de verdeling van vluchtelingen geeft Polen niet thuis. Wat niet wordt genoemd is dat er door deze miljarden een nieuw afzetgebied is gecreëerd voor Nederlandse bedrijven. De tuinbouwsector spint hier behoorlijk garen bij. Sinds 2004 (toetreding Polen tot EU) is de bloemen- en plantenexport gegroeid naar een waarde van € 245 miljoen. Dan heb ik nog niet eens over de meer dan tweehonderdduizend Polen die hier een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Voor de NOS heeft dit blijkbaar geen nieuwswaarde.

Wat negatieve beeldvorming betreft is er een parallel te trekken naar de agrarische sector. Als de media erover bericht is het meestal negatief. Bij Zembla lijkt het haast wel prioriteit nummer één. Goed nieuws verkoopt niet. Als sector moeten we hier wat tegenover zetten. Dat is de collectieve verantwoordelijkheid van iedereen die in de sector werkzaam is. De buitenwacht ziet ons namelijk als één geheel. We moeten hier samen in optrekken. Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer bedrijven zijn die zichzelf met prachtige filmpjes presenteren aan potentiële nieuwe medewerkers. Bedrijven zijn vaak gefocust op de customer journey. De employer journey is echter minstens zo belangrijk. Een sterke reputatie, tevreden en loyale klanten begint allemaal binnen bij de medewerkers. Zij maken voor de klanten het verschil! Dit besef dringt steeds meer door.

Terug naar Moja Polska. Ik had gehoopt dat de serie meer inzicht zou geven over het leven in Polen en waarom de Polen zijn wie ze zijn. De makers waren op zoek naar de antwoorden die ze wilden vinden. Ga je in Bijbelbelt interviewen krijg je exact dezelfde aflevering over abortus. Jammer dat er niet gefilmd is op een Poolse bruiloft. Dat is echt een belevenis. Antwoord op de vraag wie de Polen zijn hebben we niet gekregen.


More news